Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen

NTSHAVA

Stap in de wereld van National Geografic en Animal Planet

Zuid-Afrika reizen en safari’s voor iedereen en elk budget

Voor, door en met Nederlanders in Zuid-Afrika


Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen

©

Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen

Met Nederlandse chauffeur en gids.                 Minimaal 2, Maximaal 10 personen.

goedkope-zuid-afrika-reizen.nl op Twitter goedkope-zuid-afrika-reizen.nl op Google+ goedkope-zuid-afrika-reizen.nl op facebook
Ntshava Zuid-Afrika reizen | Menu | Homepage

Zuid-Afrika kwaliteit's reizen meer waar voor jouw geld

Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen

2016 ©

Goedkope Zuid-Afrika rondreis met Safari

Individuele rondreizen met Safari

Zuid-Afrika anders dan anders met Safari

Senioren reizen inclusief Safari

Zuid-Afrika safari Vakantie

Rondreizen met Safari in het Krugerpark

Prive Safari rondreizen

Zuid-Afrika reizen met prive chauffeur

Ouderen privé Zuid-Afrika reizen

Rondreis vakantie Zuid-Afrika


Krugerpark Safari informatie

Zuid-Afrika bezienswaardigheden

Rondreis met Safari 19 dagen

Rondreis met Safari 23 dagen

Rondreis met Safari 28 dagen

Reis informatie | Tips | Veel gestelde vragen

Reis informatie | Tips | Veel gestelde vragen over Zuid-AfrikaReis informatie | Tips | veel gestelde vragen

Algemeen land informatie Zuid-Afrika

Officiële naam: Republiek van Zuid-Afrika

Oppervlakte: 1.221.037 km² (ca. 29 x Nederland) (5 x Duitsland)

Ligging: Zuid-Afrika grenst aan, Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Swaziland en Zimbabwe.

Hoofdstad: afwisselend Pretoria & Kaapstad, Bloemfontein voor de rechtelijke macht

Inwoners: ca. 49 miljoen

Gesproken Taal: Afrikaans, Engels (voertaal), Zulu, Xhosa, Northern Sotho, Southern Sotho, Tswana, Tsonga, Swati, Venda, Ndebele

Staatsvorm: Presidentiële Republiek

Valuta: Rand (ZAR) Zuid-Afrikaanse Rand

Tijdverschil: + 1 u (wintertijd), geen tijdsverschil (zomertijd)

Voltage: 220/230 volt wisselstroom

Verkeer: linksrijdend


Hoe zit het met Paspoort/Grensdocumenten/visum voor Zuid-Afrika

Voor Zuid-Afrika heb jij een geldig Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 2 blanco pagina’s NAAST elkaar heeft en nog minstens een maand na terugkomst nog geldig is. Een visum is niet nodig. Bij aankomst op de luchthaven krijg je een visum stempel in jouw paspoort.

Ga jij tijdens jouw reis naar Zuid-Afrika ook een bezoek brengen aan Lesotho? Bij een bezoek aan Lesotho moet jouw paspoort nog minstens 6 maanden na terugkomst in Nederland nog geldig zijn!

Let op: Ben jij niet in het bezit van de officiële Nederlandse nationaliteit, dan dien je zélf te controleren welke grensdocumenten er voor jouw reis naar Zuid-Afrika allemaal noodzakelijk zijn. Jij bent altijd zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste grensdocumenten voor jouw Zuid-Afrika reis.


Hoe lang is het vliegen naar Zuid-Afrika

Gemiddeld is de vluchtduur voor een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Johannesburg Zuid-Afrika 11 uur en naar Kaapstad 12 uur.


Hebben ze vertrekbelasting voor Zuid-Afrika

Er wordt geen vertrekbelasting geheven voor een reis naar Zuid-Afrika.


Hoe zit het met Telefoon en internet gebruik in Zuid-Afrika

Mobiele telefonie

Mobiel bellen in Zuid-Afrika is over het algemeen geen probleem. Op de meeste en vooral stedelijke gebieden is er redelijk tot goed ontvangst. Mobiel bellen is nog niet overal mogelijk maar gaat met sprongen vooruit. Inmiddels is bijna overal mobiele ontvangst. Behalve in erg landelijke gebieden of bijvoorbeeld in het Krugerpark.

Vaste telefonie

In Zuid-Afrika kun je nog steeds gebruikmaken van telefooncellen. Je betaalt met muntjes of met een telefoonkaart. Er zijn kaarten van Telkom te verkrijgen van 15, 20, 50, 100 en 200 Rand. Hou er rekening mee dat telefoneren vanuit de hotels zeer duur kan zijn.

Internet

Via het mobiele netwerk kun je redelijk gebruik maken van het internet. Veel accommodaties in Zuid-Afrika hebben de beschikking over WiFi waar je wel of niet tegen betaling gebruik van kunt maken. In elke (middel)grote plaats vind je wel internetcafés. Ook kun je een mobiele router aanschaffen (kost ongeveer 50 euro) waar je jouw simkaart in kunt plaatsen. Aan te raden is om een Zuid-Afrikaanse simkaart te kopen en deze op te waarderen met bel te goed.


Hoe is het Elektriciteit netwerk in Zuid-Afrika

Overal in Zuid-Afrika heb je de beschikking over elektriciteit. Echter je moet wel zorgen voor een adapter stekker. (in Zuid-Afrika heb je 3 pinnen in plaats van 2) Deze adapter stekkers kun je in Zuid-Afrika in elke supermarkt en bijna op elke hoek van de straat wel kopen voor rond de 4 euro.

Helaas zijn er soms onregelmatige, dagelijkse 'power cuts' in Zuid-Afrika van soms wel 3 uur achtereen waarin er geen elektriciteit wordt geleverd door de energie leverancier. Dit heeft te maken met de enorme schaarste aan elektriciteit in Zuid-Afrika. Wij merken dat het de laatste tijd iets beter gaat.


Hoe is de veiligheid in Zuid-Afrika

Evenals in vele andere (arme) landen, komt ook in Zuid-Afrika criminaliteit voor. Wie een georganiseerde reis maakt onder begeleiding van een lokale gids loopt weinig gevaar. Maar wanneer u zonder reisleiding op pad gaat is behoedzaamheid vereist. Vooral in de grote steden, zoals Johannesburg, Kaapstad, Durban en Pretoria kunnen gewelddadige berovingen plaatsvinden. Het wordt dan ook sterk afgeraden om sieraden of andere waardevolle zaken (gsm, fototoestel, filmapparatuur etc.) zichtbaar op straat te dragen. Vermijd in de regel afgelegen en slecht verlichte plekken en zorg ervoor dat u vóór het donker binnen bent. Maak van reisdocumenten kopieën en neem alleen deze mee tijdens verplaatsingen. Aangeraden wordt niet alleen op pad te gaan, maar waar mogelijk in groepjes (minimaal 4 personen), zeker wanneer u genoodzaakt bent in de grote steden geld te pinnen. We geven u het dringende advies zogeheten townships slechts met deskundige begeleiding te bezoeken.


Hoe is de Bevolking/cultuur in Zuid-Afrika

Als je ergens in de wereld een mengelmoes van verschillende culturen kunt vinden, dan is het wel in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika wordt niet voor niets de regenboognatie genoemd. Zuid-Afrika heeft een enorme aantrekking’s kracht op de rest van het Afrikaanse continent en ere zijn vrij grote concentraties van Indische cultuur groepen in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is een echte mengelmoes van culturen en groeperingen.


Hoe is het weer in Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse Klimaat

Omdat Zuid-Afrika zich op het zuidelijk halfrond bevindt, valt de winter in onze zomer juni-juli en de zomer in december-januari, onze winter. Zuid-Afrika heeft wel het hele jaar door een zonnig en gezond klimaat. Het is eigenlijk altijd mooi weer. De winters rond Kaapstad kunnen wat koel en vochtig zijn, terwijl in de rest van het land het vaak koel en droog is. De Zuid-Afrikaanse zomers zijn overal warm en vochtig vooral langs de kust van Durban en de Oost-Kaap.

De verschillen tussen de winter en de zomer in Zuid-Afrika zijn niet zo heel erg groot, waardoor je niet zoveel rekening hoeft te houden met het klimaat bij boeken van jouw reis. Zuid-Afrika heeft een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Ondanks dat Zuid-Afrika een enorm oppervlakte beslaat, zijn de temperatuurverschillen tussen de verschillende gebieden vrij minimaal.


Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het hele jaar goed te bereizen, echter in december en januari is het hoogseizoen in Zuid-Afrika. In deze maanden hebben de Zuid-Afrikanen zomervakantie en die wordt voornaelijk in hun eigen land doorgebracht. Vooral het Krugerpark, Umhlanga (Durban) en de Tuinroute zijn erg populair bij hun. Veel Accommodaties kunnen in deze periode dan ook snel vol zitten, dus wij raden jou aan om op tijd te boeken.

Een andere drukke populaire periode zijn onze zomermaanden (juli en augustus), waarin massaal gereisd wordt naar Zuid-Afrika door Europese toeristen van uit veel verschillende landen. Ook dan is het noodzaak en we raden jou aan om niet te lang te wachten met het maken van een beslissing over jouw reis naar Zuid-Afrika.


Hoe zit het met Eten en drinken in Zuid-Afrika

Lange tijd kon je niet echt spreken van een echte Zuid-Afrikaanse keuken, maar eigenlijk sinds de afschaffing van de Apartheid spreken ze steeds meer over een Zuid-Afrikaanse keuken waarin culinaire grenzen aan het vervagen zijn. Maar het is door de grote variëteit aan recepten en tradities in Zuid-Afrika heel moeilijk om iets als typisch Zuid-Afrikaans te typeren. Wanneer je aan dranken denkt uit Zuid-Afrika, Dan denk je meestal aan wijn. Er worden in Zuid-Afrika heerlijke soorten wijn gemaakt die overal ter wereld gretig worden afgenomen. Het is niet zo heel erg bekend, maar in Zuid-Afrika zelf is bier dat het meeste gedronken wordt. Dus niet wijn maar bier is de nationale drank. Ook vindt je op de Nederlandse dranken markt steeds meer andere soorten Zuid-Afrikaanse drankjes. Denk aan Amarula en Savanna Dry. Frisdranken zijn heel erg populair in Zuid-Afrika daar zijn dan ook vele soorten en variaties van te krijgen.


Wat voor vaccinaties moet je hebben voor Zuid-Afrika

Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen in Zuid-Afrika, verwijzen wij altijd door naar jouw eigen huisarts of de GGD. Ook Reisprik kun je benaderen. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en van vaccinatie.


Kun je kraanwater drinken in Zuid-Afrika

Kraanwater is in de meeste delen van Zuid-Afrika absoluut veilig om te drinken, maar wees iets voorzichtiger in de meer afgelegen plattelandsgebieden en in Lesotho en Swaziland. Koop daar voor de zekerheid water in flessen.


Malaria in Zuid-Afrika

Bezoek ruim voor vertrek huisarts, travel clinic of GGD voor advies over o.a. een DTP-prik en vooral profylaxis (malariatabletten). Het gebruik is niet verplicht, maar wel jouw eigen verantwoordelijkheid. Aan het eind van warme zomermaanden in en na de regentijd komt in en rondom het Krugerpark (heel sporadisch) nog malaria voor vooral bij stilstaand water en waterpoelen. Zuid-Afrika is erg goed in het bestrijden van Malaria en elk jaar zijn er meer plaatsen waar de malaria mug niet meer voor komt.

Zuid-Afrika is een erg hygiënisch land, waar je niet snel ziek zult worden.


Hoe zit het met de Mobiliteit in Zuid-Afrika

Wilt jij een rondreis Zuid-Afrika maken, dan willen wij jou er graag  op wijzen dat je over een normale basisconditie moet beschikken omdat een goede mobiliteit noodzakelijk is. jij ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere verschillende soorten accommodaties voor een vrij korte periode. Hou er rekening mee dat er in sommige steden die wij bezoeken vrij veel gelopen wordt en dat het niet altijd mogelijk is om jou altijd in het centrum van de grote plaatsen af te zetten of op te halen. Je dient gemakkelijk wat afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van jouw medereiziger in en uit de SUV of mini van te kunnen stappen. Er zijn rondreizen die voor mensen die wat minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen soms niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze normale rondreizen zijn soms dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollator gebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Voor senioren ouderen bieden wij aangepaste reizen aan. Zodat ook met een wat minderen mobiliteit een rondreis door Zuid-Afrika mogelijk is.


Hoe zit het met geld in Zuid-Afrika

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. In Zuid-Afrika kan je vrijwel overal pinnen. Ter plaatse kunt je geld wisselen bij sommige van de banken, echter dit is vrij tijdrovend. Beter is om te pinnen bij een van de vele pinautomaten. Ook is de koers dan vaak het gunstigst. (wel de buitenland blokkade van jouw pinpas afhalen bij jouw bank in Nederland) Creditcards worden op veel plaatsen in de grotere steden geaccepteerd echter niet op alle plaatsen.

Je hoeft dan ook geen ZAR of traveller checks uit Nederland mee te nemen, pinnen is veel goedkoper.

Heel Belangrijk: controleer bij jouw reis naar Zuid-Afrika altijd of jouw betaalpas is ingesteld op "wereld" gebruik, de meeste banken blokkeren passen voor gebruik buiten Europa.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch € 8-10, diner € 20-25

- indicatieprijs kop koffie € 1, glas fris € 1 , glas bier € 1,20, fles wijn € 6-12.


Hoe reizen met minderjarige kinderen in Zuid-Afrika

Belangrijke wijziging regelgeving m.b.t. het reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika

Vanwege de nieuwe immigratiewet in Zuid-Afrika moeten ouders die met hun minderjarige kinderen (tot 18 jaar) willen reizen vanaf 1 juni 2015 in het bezit zijn van het originele geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders vermeld zijn. Indien er slechts 1 ouder of verzorgende meereist met de minderjarige, dient er een zogenaamd Parental Consent Affidavit formulier ingevuld te worden. Dit formulier dient door de Zuid-Afrikaanse ambassade, een erkende notaris of door uw eigen gemeente ondertekend te worden. Deze regels gelden voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor transit in Zuid-Afrika. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.

Welke documenten hebben Zuid-Afrika reizigers met kinderen nodig?

1. Ouders die met hun kind(eren) reizen:

1.1 Ouders die met kinderen reizen (jonger dan 18 jaar, of 18 jaar worden tijdens de reis) dienen naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboorteakte (of een gecertificeerde kopie van het origineel) van het reizende kind(eren) te kunnen tonen.

2. Alleenstaande ouders die met een kind reizen:

2.1 Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;

2.2 Toestemming in de vorm van een getekende verklaring van de andere geregistreerde ouder die vermeld staat op de geboorteakte van het kind waarin verklaard wordt dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon (zie Parental Consent Affidavit formulier);

2.3 Een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind, of;

2.4 Indien van toepassing, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

3. Een volwassene, die met een kind reist waarvan hij/zijn niet de biologische ouder is:

3.1 Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;

3.2 Een verklaring van de ouders of wettelijke voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind (zie Parental Consent Affidavit formulier);

3.3 Kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder of wettelijke voogd van het kind en;

3.4 De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

NB Als de namen op de volledige geboorteakte overeenkomen met de namen op het paspoort, maakt het niet uit in welke taal de geboorteakte is. De volledige geboorteakte is er om er zeker van te zijn dat het kind reist met de juiste ouders of wettelijke voogd. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Deze papieren moeten wel in het Engels zijn.


Is er een Paspoortkopie bij recepties in Zuid-Afrika

Hotels in Zuid-Afrika hebben volgens de Zuid-Afrikaanse wet het recht om een kopie van jouw paspoort te maken en te bewaren voor hun eigen administratie.


Hoe is het openbaar vervoer in Zuid-Afrika

Het openbaar vervoer is niet erg goed. Er zijn wel minibusjes zogenaamde shuttle diensten die tussen de grotere steden en toerisme attracties rijden en taxidiensten in de stad verzorgen, deze zijn niet zo gek duur. (niet te verwarren met de locale taxi mini busjes) Er gebeuren relatief veel ongelukken met deze mini busjes. Nationale parken en andere bezienswaardigheden zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer. Hiervoor heb je een transfer of shuttledienst nodig.

Treinen (op de Gautrein na) zijn absoluut niet veilig om mee te reizen. Er rijden wel enkele toeristentreinen, deze zijn echter niet goedkoop maar ook niet echt een aanrader.

De City to City bus tussen verschillende grote steden is een goed en relatief veilig alternatief.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. Wij raden af om zelf in het donker te rijden. Het onverwacht oversteken van wild dat actief wordt in het schemerdonker leidt tot de nodige ongelukken. Straat verlichting zoals jij gewend bent in Europa heeft men niet in Zuid-Afrika.


Tips voor het boeken voor jouw vliegticket naar Zuid-Afrika

Tip 1: De beste reistijd voor een vlucht naar Zuid-Afrika.

De goedkoopste tijd om te vliegen naar Zuid-Afrika is in maart, april, september en november. De duurste maanden zijn juli en december. De populariteit van een vliegticket heeft best veel invloed op de ticketprijs, hoe meer mensen een vlucht zoeken, hoe meer er een grote kans is dat de prijs omhoog gaat. Maar als 1,5 maand voor vertrek een vliegtuig nog niet leger is dan verwacht, zal de prijs flink dalen. Soms kan je dan ook geluk hebben.

Tip 2: De goedkoopste vliegmaatschappijen

Etihad Airways, British Airways en Emirates zijn de goedkoopste vliegmaatschappijen. Emirates is daarvan de goedkoopste. Daarnaast is Emirates in 2013 door reizigers uitgeroepen tot ‘beste vliegmaatschappij ter wereld’. Zelf hebben wij ook vaak tickets kunnen vinden tussen de €500 en €600 bij Lufthansa en KLM.

Tip 3: Boek op tijd

Vluchten naar Zuid-Afrika zijn meestal het goedkoopst tussen 2 en 4 maanden voor vertrek.

Tip 4: Vertrek op Dinsdag

De goedkoopste dag van de week is doorgaans Dinsdag en Woensdag, meestal is Zaterdag het duurst.

Tip 5: Kies een alternatieve opstapplaats

Je moet er extra voor reizen met de trein of auto, maar door niet op Schiphol maar op Brussel, Dusseldorf  of in Frankfurt op te stappen, kun je soms honderden euro’s op jouw vlucht besparen.

Tip 6: Houd de KLM Werelddeal Weken goed in de gaten

De KLM Werelddeal weken lopen altijd in de 2e en 3e week van januari én 1e en 2e week van september. Tijdens deze weken verlaagt KLM de tickets naar Zuid-Afrika tot soms wel €500.

Tip 7: Vliegtickets naar Zuid-Afrika vergelijken

De beste manier om de goedkoopste vliegtickets naar Zuid-Afrika te vinden is door te kijken op diverse vergelijkingssites en reisorganisaties. Veel luchtvaartmaatschappijen verstrekken aan hun lagere tarieven dan zij op hun eigen website aanbieden. Vaak vinden wij zelf de goedkoopste tickets www.skyscanner.nl, tix.nl of vliegwinkel.nl. Zodra je een goede aanbieding hebt gevonden is het nog wel verstandig om naar de website van de luchtvaartmaatschappij zelf te gaan om te controleren of rechtstreeks boeken misschien nog een goedkoper vliegticket naar Zuid-Afrika oplevert.


Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen

Eigenaardigheden en vreemde gebruiken in Zuid-Afrika (voor ons dan…)

Patat frites

Ondanks dat er heel veel patat frites wordt gegeten in Zuid-Afrika, bakken (kunnen) ze er helemaal niets van. Het smaakt voor geen meter en het druipt van het vet.. Als je frites wilt bestellen en die krijg je bijna bij elk menu vraag dan om “extra cripsy” en benadruk dat een paar keer.. Anders krijg je slappe hap. Hou er rekening mee dat mayonaise erg zuur is er zit een ander soort azijn in dan bij ons. Wil je goede mayonaise die een beetje smaakt zoals de onze vraag dan om Helmans. Patat frites heet hier chips trouwens.

Vlees en Kip

Zuid-Afrika is een echt vlees land. Echter varkensvlees wordt niet veel gegeten. De blanke bevolking eet veel, heel veel rundvlees en de donkere bevolking kip. Kip, kip en kip. Ongelofelijk veel kip. Maar dan ook echt alles van de kip, alles behalve de veren. Een lekkernij waar wij van gruwelen is chicken veet… juist… de pootjes..

Maispap

Mieliepap (maispap) is het hoofdbestanddeel van het dagelijkse eten. Enorme hoeveel heden mieliepap worden er naar binnen gewerkt. ‘S morgens wordt er pap van gemaakt, ‘s middags wordt er pap van gemaakt en ‘s avonds wordt er pap van gemaakt. Zonder pap…. Geen eten.. Goed klaar gemaakt en dat is de kunst is het best lekker en prima te eten.

Snoep

Denk niet dat er geen snoep, chocola, drop en chips is te krijgen in Zuid-Afrika. Als er ergens veel gesnoept en gesnakt wordt dan is het wel in Zuid-Afrika. Zoveel soorten chips als wat je hier overal en op de vreemdste plaatsen kunt kopen is werkelijk onvoorstelbaar.

Fastfood

Fastfood.. Misschien nog wel erger als in Amerika. Heel veel grote bekende en onbekende franchise ketens en kleine ondernemers verkopen fastfood. Het gekke is Mc Donalds zie je hier maar heel sporadisch, maar de rest... De gemiddelde Zuid-Afrikaan is vrij lui als het om eten en koken gaat. Er wordt als ze geen mieliepap eten, of gebarbequed, of ze gaan voor fastfood. Ondanks dat er in elke supermarkt en op elke hoek van de straat groente en fruit worden verkocht. Vooral fruit (citrus) is erg goedkoop in Zuid-Afrika en erg lekker. Gezond eten is en hoeft geen probleem te zijn. Maar ja…

Uiteraard kun je in de restaurants erg goed en erg lekker eten. (Denk wel aan de crispy chips..)


Transport en vervoer

Taxi’s zijn in Zuid-Afrika mini busjes die de locale bevolking vervoert. Je kunt instappen bij een zogenaamde taxirank, als het busje vol is gaat hij rijden. Dat kan soms ook wel even duren.. Langs de weg kun je je hand omhoog steken als er eentje langs rijdt en als er plaats is zal hij stoppen en je kunt mee. In de praktijk maakt alleen de locale (donkere) bevolking er gebruik van. Denk dan ook niet dat je een taxi kunt bestellen zoals je gewend bent in Nederland als je ergens naar toe zou willen. Zo werkt het in Zuid-Afrika niet.

Je ziet erg veel donkere mensen langs de weg staan en hun hand opsteken als je er langs rijdt. In Zuid-Afrika bestaat een grote lift cultuur. De mensen die mee rijden betalen een kleine vergoeding als bijdrage in de benzine kosten. Veel auto bezitters nemen altijd lifters mee omdat ze zo de benzine tank vol kunnen houden en kunnen rijden ook als ze zelf geen geld hebben om te tanken.

Links rijden

O’ja, niet te vergeten en heel belangrijk. In Zuid-Afrika wordt links gereden net zoals in Engeland. In de grote steden links en rechts maar de bedoeling is dat er links gereden wordt.

Ondanks dat er een redelijk spoorwegen net in Zuid-Afrika ligt, is er bijna geen personenvervoer met de trein. Bijna niemand gaat met de trein. De spoorwegen worden voornamelijk alleen voor goederen vervoer gebruikt en dan ook voornamelijk voor de delfstoffen uit de mijnen.

In Zuid-Afrika heb je tussen de grote steden busdiensten de zogenaamde City to City bus. Er wordt veel gebruik van gemaakt door de locale bevolking die op afstand aan het werk zijn en 1x per maand naar huis gaan. In principe is het gebruik van deze busdiensten prima te doen.

Het meest gebruikt door de rijkere bevolking en buitenlandse reizigers zijn de diverse transfer diensten die er bestaan. Vaak tussen grote plaatsen onderling en de vliegvelden is er meestal wel een transfer dienst te vinden. Dit is ook meteen de veiligste manier van reizen als je zelf geen auto ter beschikking hebt.

Telefoon en Internet

Zuid-Afrika heeft een erg goed mobiel netwerk. Mobiele telefoon is de meest voorkomende vorm van communicatie. Bijna niemand heeft een vaste lijn. Dat is eigenlijk alleen bij bedrijven het geval. Hier draait het om je gsm. Hij zal het dan ook bijna overal doen. Iedereen heeft er dan ook eentje. Whatsapp is de manier waar mee mensen met elkaar in verbinding staan. Internet is echter nog geen gemeengoed in Zuid-Afrika. Er zijn zelfs veel grote bedrijven die niet over een eigen website beschikken. Wil je een timmerman of een loodgieter of de politie bereiken… dan zoek je het telefoonnummer op in de telefoongids. Heel tegenstrijdig. Mobiele telefoon, whatsapp en email maar geen website en geen andere manier om iemand te vinden dan via een telefoonlijst.

Politie

Er is heel veel politie in Zuid-Afrika, op straat, op de weg, overal. Maar er is een maar.. Er zijn verschillende soorten Politie en van verschillende korpsen. Verkeerspolitie van de gemeente, verkeerspolitie van de provincie, crime fighters per plaats, militaire politie, security en nog veel meer.. En de grap is dat niemand met elkaar communiceert.. Het kan best zijn dat je op een stuk weg van 10 km 3 keer wordt aangehouden door drie verschillende soorten politie.. En… na 5 uur ‘s middags is iedereen vrij en zijn ze allemaal naar huis..

Administratie..

De grootste hobby van de Zuid-Afrikaanse overheid is het mensen opzadelen met administratie… Als je iets koopt bij de supermarkt krijg je 2 bonnetjes. Als je iets besteld in een lunchroom… krijg je een bonnetje dat je hebt besteld, een bonnetje dat je hebt betaald (2x) en het bonnetje dat je hebt besteld (met een nummer) is hetgeen je terug geeft aan degene die jouw bestelling komt brengen. Hier kunnen wij een boek over vol schrijven..
Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen

Maarrrrrr Zuid-Afrika is geweldig!

Zuid-Afrika is een geweldig land en van dit soort in het begin vreemde gebruiken daar ga je vanzelf aan wennen. Sterker nog je gaat er van houden. Zuid-Afrika is Zuid-Afrika en dat is om van te houden.  

Reis informatie | Tips | veel gestelde vragen

Over ons

Reis boeken

Reviews, ervaringen

Gastenboek