Veiligheid criminaliteit reizen vakantie. Hoe is de veiligheid, criminaliteit tijdens reizen in Zuid-Afrika op vakantie. hoe zit het met criminaliteit tijdens jouw vakantie? Hoe erg is het nou echt gesteld met de misdaad in Zuid-Afrika. Hoeveel gevaar loop jij nu? De eeuwige discussie.

Moet je erg oppassen tijdens het reizen en heel voorzichtig zijn op vakantie met criminaliteit in Zuid-Afrika? Hoe is het met de misdaad en hoe gevaarlijk is Zuid-Afrika nu eigenlijk. De meningen zijn behoorlijk verdeeld in het buitenland..

Veiligheid criminaliteit reizen vakantie

Veiligheid

Zuid-Afrika hoe zit het nu

Veiligheid criminaliteit reizen vakantie. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ik zal het proberen het hier uit te leggen.

Pieter Blaak, September 2020

Er leeft bij heel veel bezoekers en toeristen die Zuid-Afrika bezoeken echt nog een beeld van: Zuid-Afrika Veiligheid misdaad criminaliteit reizen vakantie. ga ik nu wel of niet.

Zodra het vliegtuig land op de luchthaven van Johannesburg dan wordt ik overvallen of opgevreten door een leeuw.. Als dat niet gebeurt dan wordt ik zodra ik de aankomsthal uitstap verkracht of ontvoerd..

Ervaring met veiligheid, criminaliteit reizen en vakantie in Zuid-Afrika.

Nou ik kan jou vertellen uit ervaring dat dit niet het geval is.. Johannesburg heeft een slechte naam dat wel. Maar vergeet niet de luchthaven bevindt zich niet in Johannesburg net zo als Schiphol niet midden in Amsterdam is. De luchthaven van Johannesburg ligt dichter bij Pretoria dan bij Johannesburg. Beiden liggen op grofweg 60km van de luchthaven.

Dat wist jij niet toch? Maar is toch logisch. O’ja en de leeuwen zitten in de reservaten en nationale parken. Die lopen al tientallen jaren niet meer door de straten hier in Zuid-Afrika. Dit eventjes als extra info.

Persoonlijke veiligheid

Als eerste, persoonlijke veiligheid in Zuid-Afrika moet je in een behoorlijk perspectief zien. Vergeet absoluut niet dat Zuid-Afrika een enorm groot land is. Grofweg 5 keer zo groot als geheel Duitsland. En dat is groot kan ik je vertellen..

Dit gezegd hebbende. Tel dan eens de misdaad statistieken op van grofweg. Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italie, en nog een paar landen. Vergelijk deze dan met de statistieken van Zuid-Afrika. Dan is het echt nog maar de vraag hoe Zuid-Afrika dan scoort met misdaadcijfers. Ik wil dan nog wel eens zien wat er veiliger is. Europa of Zuid-Afrika. Ik zelf denk dat Europa gevaarlijker is..

Misdaad in Zuid-Afrika

Zijn er overvallen in Zuid-Afrika? Ja! Worden er mensen vermoord in Zuid-Afrika? Ja! Worden er mensen lastig gevallen in Zuid-Afrika? Ja!

En dat gebeurt in Nederland of in elk ander willekeurig land in Europa dan ook. De kans dat jou zoiets overkomt is waarschijnlijk veel kleiner in Zuid-Afrika dan dat je thuis blijft in eigen land.

Verweg de meeste misdaad vindt vooral plaats in de townships. Daar komen dan ook de grote aantallen vandaan in de misdaad statistieken. En daar kom jij niet (wij in principe ook niet, tenzij het niet anders kan) Het schrikbeeld van misdaad in Zuid-Afrika is vindt ik persoonlijk wel een beetje een media spectakel geworden en dat al jaren lang. Ik zal het proberen uit te leggen.

 

Wat mensen niet beseffen

Even een grappig en voor jullie haast onvoorstelbaar iets.. Heb jij enig idee hoe de Zuid-Afrikanen tegen Nederland aan kijken? Nou dat is niet best kan ik jou vertellen. Iedereen is aan de drugs.. Als je in een winkel centrum bent loopt wordt je neer geknald door iemand met een machine geweer.. Nee. Nederland… Daar moet je niet heen “dat is veel te gevaarlijk daar” Ik bedoel maar..

Perspectief

Even om het weer in perspectief te zetten. Vraag jezelf eens af hoe druk jij je maakt in jouw huis in Nederland als er ergens in Parijs een inbraak of overval is gebeurd. Waarschijnlijk weet je het niet eens en kan het je ook niet zo heel veel schelen. Jij voelt je veilig tenslotte in jouw woon omgeving, land en gemeenschap toch? Nou daar kom ik weer met perspectief.. De Afstand van Amsterdam naar Parijs is gelijk als de afstand van Johannesburg naar het Kruger Park..

Krijg je het beeld een beetje mee? Dit land is enorm. echt enorm groot dat kun jij je in Nederland haast niet voorstellen. Hou hier dan ook rekening mee als iemand jou verteld dat Zuid-Afrika niet veilig is ok. “beloofd?”

Veiligheid criminaliteit reizen vakantie. Bekijk het eens anders

Daarnaast… Ga jij in de Bijlmer of noem maar een soort van achterstands wijk in een willekeurige grote stad in Nederland rondlopen. Vol behangen met sieraden, een grote camera om jouw nek, een laptop in je hand en je stapt uit een mooie vrij nieuwe auto daar. En dan ga je die daar parkeren. Je neemt wat spullen mee maar laat ook e.a. in jouw auto achter. Je stapt uit terwijl jij daar onbekend bent…

Wat denk jij dat er dan gebeurt met jou en jouw spullen? Juist! Je begrijpt de boodschap. Jij wordt onherroepelijk slachtoffer van een of andere vorm van misdaad..

Veiligheid criminaliteit reizen vakantie hoe zit het wel?

En Ja… Dat moet je hier in Zuid-Afrika dus dan ook niet doen.. Net zo als in alle andere landen. Hou je hier aan de normale veiligheids maatregelen die jij thuis ook zou hanteren en er is niets aan de hand. De kans dat jou iets overkomt is echt heel erg klein. In al mijn jaren in Zuid-Afrika ben ik 1 keer slachtoffer geworden van diefstal.. En dat was mijn eigen schuld.. Ik had mijn ramen van mijn auto open gelaten en ging even snel een winkel in en uit.. Ik kom terug bij de auto en ja..

Je snapt het wel.. Ik weet zeker als ik mijn auto netjes had afgesloten dan was er echt niets gebeurd. gelegenheids diefstal noemen ze dat toch?

Dus hoe veilig is Zuid-Afrika? Zuid-Afrika is een veilig land om te wonen, werken, leven en zeer zeker om als bezoeker of toerist te bereizen en om de reis van jouw leven te gaan maken. Zonder stress en zonder problemen.

De problemen

De problemen met persoonlijke veiligheid is vooral tussen de Zuid-Afrikaanse mensen zelf. Dat is hetgeen waar de Europese nieuws vergaring altijd zo graag op inspeelt. In de township en de locale communities daar is het niet zo fijn. Jaloezie speelt hier een toch wel vrij grote rol, armoede en honger spelen een behoorlijke rol hierin. En daar lopen de spanningen dan ook geregeld behoorlijk op. En dat zie jij op TV.

Echter zoals al gezegd hierboven. Daar zul jij niet zo snel komen. En zeker niet zonder gids. Als je wel besluit om daar een kijkje te willen gaan nemen.

Onder begeleiding van een deskundig iemand die en de plaats en de mensen kent is dat eigenlijk ook wel te doen.

Maar.. Vergeet niet als jij in jouw vakantie kleren uit Europa in Zuid-Afrika reist of op vakantie bent. Individueel of op eigen gelegenheid. Rondreist in je eentje of met ons als chauffeur en gids op reis bent. Denk er dan aan, en hou er zeker rekening mee. Er staat bij jou met hele grote koeien letter op jouw voorhoofd geschreven:

“IK BEN EEN TOERIST”

Aan alles is te zien dat jij geen Afrikaan bent. Jouw gedrag, jouw houding, alles. En ja. dat is wel heel interesant toch?

Bij ons is dit al vervaagd zeg maar. Ook wij letten goed op en wij kennen het land dusdanig goed dat wij niet zo angstig zijn. De locale mensen kunnen aan ons heel goed zien dat wij Zuid-Afrikanen zijn en ons ook zo gedragen.. met andere woorden..

Ik zelf ben nergens bang.. En ik kan jou verzekeren. Ik ben echt overal geweest.

In de meest verschrikkelijke en als meest gevaarlijk aangemerkte plaatsen. En dat als enigste blanke met duizenden anderen om mij heen. Het doet mij niet zo veel meer eigenlijk. Dat maakt het denk ik anders. Ja, Ik wordt uiteraard aangesproken af en toe maar ook dat valt reuze mee. Ze willen dan 5 Rand of vragen om werk. Nou het kan erger toch?

Armoede en Honger

Vergeet niet in een land zoals Zuid-Afrika en dat geld voor veel landen die je als derde wereld land kunt aanmerken. Zijn er heel veel mensen met helemaal niets…

En er zijn een aantal die hebben iets..

En Ja dan willen de mensen die niets hebben toch ook wel heel graag iets hebben.. Wat hun beweegredenen dan ook mogen zijn.

Zuid-Afrika moet je zien als een eerste wereld land en een derde wereld land in een. Deze twee werelden leven naast elkaar en niet met elkaar. Het is geen apartheids verhaal maar rijk en arm. Er zijn al jaren ook Townships met blanken. Of gemixed. De werkeloosheid in Zuid-Afrika is erg groot en dat maakt het er niet makkelijker op voor deze mensen.

Zet het in perspectief

Concreet: Zet alles in perspectief en bekijk het niet met jouw Europese ogen maar probeer het vanuit een Afrikaans perspectief te zien. Dan zul je merken dat het allemaal reuzen mee valt en dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Over veiligheid hoef jij je dan ook niet druk te maken.

En ja.. Dit is Afrika en daar lopen heel veel donker gekleurde mensen rond (85%) en ben jij als witte toerist uit Europa etcetera heel erg in de minderheid. Je bergrijpt wel wat ik bedoel.

Ik merk dat er regelmatig mensen zijn die zich hier oncomfortabel bij voelen. Ja en dan kijk ik deze mensen eens aan en denk bij mijzelf.

” Jij wou toch zo graag naar Zuid-Afrika?

Het is toch bekend dat de 85% van de inwoners van Zuid-Afrika niet blank zijn? Jij wil toch zo graag andere culturen leren kennen? Het was toch het plan om wat anders te gaan zien dan gebruikelijk? Jij hebt toch jezelf helemaal te pletter gelezen op het Internet? Maanden lang heb jij toch niets anders gedaan dan National Geografic en Animal Planet kijken? En jij verwacht na 10 uur vliegen naar de andere kant van de wereld dat het net zo is als thuis? Als in Nederland of mischien in Europa?

Niet dus..

Nou nee dus.. Je bent in Afrika. Dat is een andere wereld, een ander continent met andere gewoontes en gebruiken. En nee ze doen het hier niet zo als in Nederland. Hier doen ze het zoals in Afrika.

En ja dan heb ik toch wel erg veel lol in mijzelf en heb weer een mooi verhaal te vertellen…

Vragen?

Heb je vragen hier over Zuid-Afrika, Veiligheid, misdaad, criminaliteit, reizen. vakantie in Zuid-Afrika en / of wil jij aanvullende informatie. Je kunt mij altijd benaderen of je nu met ons gaat reizen of niet.

Veiligheid criminaliteit reizen vakantie

Aiiii

Veiligheid in de wildernis

Dit is een wat ander verhaal.

Inderdaad de meeste mensen bezoeken Zuid-Afrika om de Big 5 te zien. En ja daar zitten een aantal hele linke broeders tussen. Ook zijn er veel meer dieren waar je echt wel rekening mee moet houden.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Het is hier geen dierentuin.. beestjes aaien doe je dan ook maar 1 keer.

Dan heeft jouw reisgroepje een deelnemer minder en heeft weer wat meer plaats in de auto.

Rondlopen in een reservaat… Ai.. weet jij dat alleen voedsel rondloopt? En alleen voedsel rent weg.. En als je je omdraait.. Of gaat rennen…

PAF… weer een deelnemer minder.

De Bush, Wildlife en de natuur in Afrika is echt iets bijzonders. En iets wat jij moet hebben gezien. Zorg ervoor dat je “altijd” wordt vergezeld door iemand die er verstand van heeft. Deze heeft jaren lang moeten leren. Jaren lang ervaring opgedaan en luister daar dan ook naar ok?

Veiligheid criminaliteit reizen vakantie

Veilig?

Komt goed

Veiligheid criminaliteit reizen vakantie. Wildlife en regels

Zuid-Afrika Veiligheid misdaad criminaliteit reizen vakantie dieren… ai. ai toch wel eng allemaal..

Zie de natuur net zo als het verkeer. Als je in het verkeer rondrijdt zonder rijbewijs en je hebt nog nooit deelgenomen aan het verkeer… Ja dan is het boem en heb je ongelukken. Zo is het met wildlife ook. De (verkeers) regels in de bush is hetgeen waar het om gaat.

Als je de regels weet, de dieren kunt lezen, gedragingen kunt voorspellen. Dan weet jij wat je aan het doen bent. Echter en dat is anders dan in het verkeer.. Verkeers overtredingen in de bush… worden dodelijk afgestraft. Er is geen ruimte voor fouten, vergissingen en ach het zl wel goed gaan.

De Afrikaanse bush is onverbiddelijk. In het verkeer gaat het vaak nog goed. je ligt wat weken in het ziekenhuis en hup je gaat weer verder rondrijden. In de bush.. rijdt je nooit meer na een foutje. snappie?

Dus is Zuid-Afrika gevaarlijk. Oh Ja echt heel gevaarlijk.. Er lopen hele grote poesjes rond een andere hele grote dieren met een slurf. Ook dieren die in de lucht rondzwerven en die zijn er echt op uit om jou op een foutje te betrappen..

Veilig reizen Zuid-Afrika

Zonder gekheid.

Daar gaan we weer.. Zuid-Afrika Veiligheid misdaad criminaliteit reizen vakantie enge bedoeling Allemaal. Vreemde mensen met vreemde gebruiken en toch wel hele enge dieren. En dan van alles wel heel veel.

Er is geen enkel dier die een mens als prooi ziet. Echt geen enkele. Wij mensen zijn vies, wij stinken, smaken niet lekker en zijn daarnaast nog eens erg gevaarlijk. Een leeuw krapt zich nog wel eens op het achterhoofd of hij jou wel wilt gaan vangen. Een slang denkt echt wel 100x na voordat hij jou gaat bijten..

Wil jij weten hoe en wat? Dan kom langs en ga met ons op safari en wij vertellen jou er alles over ok. Het gaat een beetje ver om hier helemaal over uit wijden hoe en wat van de natuur.

Een mens is geen voedsel. Maar dieren die zich bedreigt voelen of hun teritorum wordt lastig gevallen. Of heeft kinderen. Dat dier zal alles maar dan ook alles doen om dat te beschermen. En nou kom ik weer met mijn verkeersregels verhaal. Als je de regels van de natuur kent. Dan is het absoluut veilig.

Maar ken jij de regels van de natuur, van wildlife. Heb je Internet gelezen? Boekjes gelezen en een praatje gemaakt met iemand die ook in Zuid-Afrika op Safaris is geweest? Nou geloof mij.. Je weet niets.. en dan gaat het mis.. vandaar Safari? onder begeleiding en niet eigenwijs zijn.. goed luisteren naar wat er gezegd wordt ok. Afgesproken? Deal?

Zuid-Afrika blog Zuid-Afrika Safari Kruger Park

Welkom in Zuid-Afrika!

Genet van het land, de mensen, de natuur en cultuur. Er is geen mooier land in de wereld dan Zuid-Afrika!

Zeg dan ook ach. Zuid-Afrika met zijn Veiligheid misdaad criminaliteit tijdens reizen en op vakantie. Het valt allemaal mee en trek je er niet o veel van aan.

Laat je dan ook niet weerhouden door allerlei spook of indianenverhalen.

Wil jij meer weten of een reisje met ons gaan maken? Dan ben je meer dan welkom en wij gaan graag met jou mee. Of het nu gaat om een Rondreis. Of om een mooie Safari Vakantie. Wij staan met raad en daad voor jou klaar.

Het is ons een genoegen!

Geniet die dag!

Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Nogmaals. Vragen zijn er om te stellen. Je kunt mij altijd een berichtje sturen. Veiligheid criminaliteit tijdens reizen en jouw vakantie is toch wel belangrijk.

Pieter

gevaarlijk Zuid-Afrika
criminaliteit Zuid-Afrika

Ga hier terug naar de artikelen als je meer wilt lezen over Zuid-Afrika

Ga hier naar de beginpagina (homepage) van deze blog.

Veilig op reis

In orde