Onbegrijpelijke gast…

Soms kun je het hebben..

Ik vergeet nooit weer dat ik een email kreeg van iemand die in onbegrijpelijk engels een verhaal probeerde te vertellen waar geen touw aan vast te knopen was. Wat ik er uit op kon maken was dat deze meneer een reis wilde gaan maken door Afrika en ook met ons een paar dagen op stap wilde.

Na in mijn beste engels, en dat is best goed het e.a na gevraagd te hebben bleek dat deze man uit Rusland kwam en via google translate emails vertaalde van het Russisch in het engels.

Dus ook mijn antwoord werdt door google translate gehaald en van daar uit kreeg ik weer een antwoord. Je kunt je voorstellen dat dit rare en kromme onbegrijpelijke teksten opleverde… Ik en mijn nieuwe Russische penvriend.. Hebben heel veel heen en meer gemaild voordat ik eindelijk door kreeg wat zijn plan was.

Deze Russische meneer was van plan om in 19 (!) Dagen heel Zuidelijk Afrika te gaan zien. En hij had voor Zuid-Afrika 3 (!) Dagen ingepland. Hij was van plan om vanuit de Victoria Falls op Johannesburg te gaan vliegen en wij moesten hem daar afhalen en 2 ½ dag later op het vliegtuig zetten in Nelspruit omdat hij van daar naar Kaapstad gingen vliegen voor een bezoek van 1 (!) Dag en van Kaapstad naar Windhoek in Namibie zou gaan..

Ik schreef hem, dat is een heftig plan en of hij het zeker wist.. Ja hij wist het zeker en hij ging het zo doen. Tja wie was ik om daar tegen in te gaan. Ik vond het prima. Tenslotte was het zijn vakantie en ik zou mijn uiterste best voor hem gaan doen beloofde ik.

Zo gezegd zo gedaan en ik een programma in elkaar gedraaid van 2 ½ dag. Hij gaf mij een lijst van dingen en excursies die hij perse wou gaan doen of gaan zien. Het zag er grofweg zo uit:

Aankomst Johannesburg → transfer naar het Krugerpark (dat alleen al was dik 5 uur..) → aankomst Safari Lodge rond 17.00 uur → om 18.00 uur met een bevriende ranger mee op een prive Big 5 safari van een uur of 4 →  Slapen → ‘s morgens om 05.00 uur opgehaald door ranger voor een volle dag Krugerpark (dat is ongeveer 13 uur in een open auto zitten..) → ‘s avonds culturele show met zang en dans etc (duurt tot een uur of 10 ‘s avonds) → ‘s morgens om 07.00 uur Big 5 safari in een naburig privé reservaat van een uur of 3 → ‘s middags om 15.00 uur vertrok zijn vliegtuig op Nelspruit luchthaven en daar moesten wij naar toe rijden via de Panoramaroute (Blyde River Canyon etc)… oftewel een programma waar je al moe van bent als je er aan moet denken…

Opgestuurd naar Rusland en hij was er met zijn google translate helemaal gelukkig mee en ja hij wou het allemaal zo doen en het moesten prive trips zijn, dan was hij er ok mee.

Volgens mij was hij vergeten dat je ook moet eten tussendoor en af en toe wat slapen tijdens jouw vakantie lijkt mij ook nog niet zo verkeerd. Maar goed, hij was blij, hij ging het doen en ik kon de rekening sturen voor dit alles. 

Betaling was vlot en hij zou komen over een week of 7 op die en die datum met die en die vlucht. Prima, ik was er klaar voor.

Na 7 weken ik naar het vliegveld in Johannesburg, netjes op tijd met mijn bordje en wachten op mijn Russische gast. Het vliegtuig was mooi op tijd en de douane activiteiten ook en er stapt een heel klein mannetje op mij af en laat mij zijn telefoon zien. Ik kijken..

En wat bleek, het was mijn Russische gast voor de komende twee en een halve dag. Hij had een boodschap ingetoetst en het was zoiets van. Hallo ik ben die en die en kom uit Rusland en ga met jou mee op safari in Zuid-Afrika.. Ik keek hem aan en dacht..

Jesses Ik dacht Russen zijn toch altijd van die grote mannen met vierkante gezichten enzo.. Maar niks.. Dit was een klein mannetje met een lange snor en gekleed alsof het hier in ZA min 22 graden zou zijn. Ik antwoorden in het engels van Welkom in Zuid-Afrika en fijn dat je er bent en of de reis goed was verlopen etc.. Hij keek mij aan alsof ik van mars kwam en wees op zijn telefoon..

Ik begreep al heel snel dat deze man alleen maar Russisch kon en geen idee had wat ik vertelde. Dus ik op zijn telefoon intoetsen van hallo en hoe was jouw reis en wat vindt je van Afrika. Na wat heen en weer gelach heb ik hem naar mijn auto geloodst en zijn wij aan de reis naar het Krugerpark begonnen.

Ik proberen te vragen onderweg hoe was het bij de Vic Falls en Zimbabwe. Ik was werkelijk heel erg geïnteresseerd over hoe hij het vond en hoe het zo gaat als jij niemand kan verstaan en niemand jou en dan toch in je eentje op reis gaat door Afrika. Ik vondt het wel dapper. Alleen reizen in Afrika is wel te doen maar je niet verstaanbaar kunnen maken en niet kunnen communiceren lijkt mij wel een uitdaging.

Maar goed al met al waren wij netjes op tijd in de Safari Lodge en hij had een uurtje om bij te komen en zijn 1e Safari zou gaan beginnen. Inmiddels werd het al een beetje donker (in Afrika is het in de winter al om 6 uur pikdonker) en wat denk je… binnen 15 minuten stond hij al weer naast mij op zijn telefoon te wijzen.

Hij wilde weten of de safari auto er al was want hij wou al weg. Moet je je voorstellen.. Op een (1) dag. Victoria Watervallen in Zimbabwe. Vliegen naar Johanneburg. Transfer van dik 5 uur en dan na een kwartier topfit klaar staan van “Nou gaan we al” ongelofelijk wat een energie had dit kleine mannetje.

Ik tegen hem zeggen (via google translate) wil je niet eerst even wat eten voordat jij vertrekt? Nou nee, hij wou wat eten mee hebben en zou tijdens zijn safari wel wat eten onderweg in de auto. Tja nou mij best.

Hij werd een beetje ongeduldig en begon heen en weer te lopen totdat de ranger hem kwam halen een kwartier te vroeg.. (Nou met je weten dat in Afrika bijna nooit iets op tijd gebeurd en deze speciale ranger stond erom bekend dat hij het met de tijd niet zo nauw nam.. Gelukkig deze keer ging het goed). Ze vertrokken met zijn tweeën. De ranger achter het stuur en mijn Russische gast ape trots op een bankje achter in.

Al met al ging het zo de hele periode dat hij er was zo door en ik en anderen waren zowel verbaasd over zijn energie als licht… geïrriteerd over deze stormram in mini formaat.

Maar goed het was telkens erg grappig dat communiceren alleen mogelijk was via google translate.. Moet je je voorstellen dat je iemand gaat uitleggen over het hoe en wat van leeuwen in het wild etc via geschreven tekst die maar half overkomt.. Maar goed hij bleef lachen en vond het prachtig. Wij ook maar dan om een andere reden dan hij.

De laatste dag klom hij weer in mijn auto, nam afscheid van de andere gasten en de mensen die hij ontmoet had en mee ge google translatet had in de tijd dat er was. Ik rijden en dacht… oei dat wordt krap om hem op tijd in Nelspruit te krijgen want wij moesten de Canyon nog gaan doen.. Ik dacht als ik het niet red sla ik gewoon een stop over.

Weet hij veel.. Nou ik kan je vertellen… hij wist het prima.. Sterker nog hij kon mij exact via zijn telefoon vertellen waar wij waren en wat er nog ging komen.. (Eigenlijk maar goed ook want het is niet echt ok om stops over te slaan..) Via alle bijzonderheden kwamen wij aan om 15 minuten over twee op het vliegveld van Nelspruit en ik dacht nog.. Rennen joh anders ben je te laat voor het inchecken.

En wat denk je wat hij mij op zijn telefoon liet zien… Hij vondt het een erg mooie trip en ik werd heel erg bedankt voor alle moeite enz, enz. Echter zijn laatste zin was..

Hij vondt dat wij de canyon wel heel snel hadden gedaan, wij hadden nog 15 minuten over volgens zijn schema..

Tja.. Wat moet je dan zeggen…

Pieter Blaak