Olifant roadblok Phalaborwa

Wat doet een Nederlander die in Zuid-Afrika vlakbij het Krugerpark woont in zijn vrije tijd?

Juist.. Hij gaat naar het Krugerpark.

Een aantal jaren geleden. Ik denk dat het in 2008 of 2009 was besloot ik op een vrije dag naar het Krugerpark te gaan in mijn eentje, zonder gasten, zonder anderen. De auto die ik tot mijn beschikking had deze dag was een erg kleintje.. zo’n auto’tje waar je je niet echt happy in voelt en alle andere auto’s op reuze auto’s lijkt. En ja. Ik dacht ach ik weet hoe het zit en ik ken het Krugerpark goed zo wat kan mij gebeuren.

Het grootste deel van de dag ging inderdaad alles perfect. Ik was niet zo heel vroeg in het park maar heb wel hele mooie dingen gezien. Het meeste heb ik gezien rondom Satara.

Mijn route was dan ook vanaf Orpen Gate naar binnen en via Phalaborwa Gate het krugerpark weer uit. Ik denk dat ik rond 10 uur in de ochtend arriveerde. Veel te laat natuurlijk om de ochtend activiteiten te kunnen meemaken van de dieren in het park maar ach ik was vrij had niet veel te doen. Iedereen van mijn gezin had andere plannen en tja.

Ik hou nou eenmaal erg van wildlife en ik kan zelfs van de kleine dieren en (alleen de grote..) vogels genieten. Het was niet zo gek warm en de zon scheen met een mooie blauwe lucht zoals dat alleen in Afrika mogelijk is.

Rond de middag had ik al een mooie score te pakken van plain game zoals Zebra, Giraffe, Kudu, Impala, Wlidebeest (Gnoe), wrattenzijnen en zo verder. Plotseling zag ik beweging in een boom.. niet al te dichtbij maar het was de enige boom in de direct omgeving. Er zat een joekel van een mannetjes Luipaard in deze boom..

Hij was bezig om uit de boom te springen en was denk ik eerst de omgeving aan het verkennen of er niet iets was wat hij kon eten of wat gevaar kon betekenen. Hij zat er bij als een plaatje uit een boek van animal Planet. Prachtig. En er was niemand anders dan alleen ik. Geen andere auto’s geen andere bezoekers helemaal niemand. Ik had deze sighting van deze geweldig mooie Luipaard helemaal voor mij alleen.

Toen de Luipaard besloot om uit de boom te gaan ben ik verder gereden met een smile op mijn gezicht die denk ik vanuit Nederland gezien moet zijn geweest. Na pakweg een kilometer of twee werd ik aangehouden door een andere bezoeker met een telelens van wel een meter lang.. Ook alleen op stap en hij vroeg of ik nog wat bijzonders had gezien.

Ik vertelde hem van de Luipaard en voordat ik kon zeggen dat hij inmiddels uit de boom was ging deze kerel er als een speer vandoor op zoek naar de boom met de Luipaard.. Ik moest in mijzelf wel lachen omdat.. tja hij was te laat.. en ik besloot om hem maar te laten zoeken en wou weer verder rijden. Net toen ik wou gaan.. beweging aan de linkerkant in het gras.. Leeuwen..

3 volwassen vrouwtjes op nog geen 3 meter van mijn mini auto.. en je weet ook al weer hoe groot leeuwen echt zijn als je ze weer ziet.. in mijn mini auto leken ze wel drie keer zo groot.. maar gelukkig ze hadden geen aandacht voor mij en mijn mini auto.. ze waren op strooptocht en doorkruisten schuin het grasland. Vrij snel zochten ze de omgeving af en waren uit het zicht verdwenen.

Als de foto graaf niet zo’n haast had gehad om naar de lege boom te gaan kijken had hij erg mooie plaatjes van deze leeuwinnen kunnen schieten met zijn enorme telelens..

Inmiddels was het al mooi laat aan het worden. Ik was op mijn gemak door het park aan het rijden en ging langzamerhand richting de uitgang bij Phalaborwa Gate. Ik had een goede dag.

Alles gezien van de Big 5 behalve een Olifant. Heel raar omdat het Krugerpark barst van de Olifanten. Je struikelt er bijna over. Maar deze dag.. nog niets..

Nou de Olifant kwam nog.. Jesses..

Sluitings tijd begon te naderen en ik moest nog iets van 30 kilometer rijden voordat ik het park uit was. Normaal geen probleem ondanks dat de maximum snelheid 40 en 50 kilometer per uur is. Ik was immers in mijn kleine autootje dus ik deed het kalm aan. Ik wou niets raken omdat ik wist dat ik het onderspit zou delven tegen wat ik ook zou aanrijden..

En ja hoor recht voor mij een mannetjes Olifant op de weg. Midden op de weg stond een enorme olifant, hij was alleen maar joh hij was wel erg groot. Op gepaste afstand ben ik op de weg blijven staan, ik durfde niet door te rijden want tja als die een slinger aan mijn autootje zou geven dan was de auto en ikzelf plat.

De Olifant was erg geïnteresseerd in mijn kleine auto en begon recht op ons af te lopen, steeds dichterbij en steeds meer gefocust op mijn auto.. Het was nu niet leuk meer.. Ik moest het Krugerpark uit en ik kon geen kant op.. alleen maar achter uit.. en dat was wat deze enorme olifant nou net van plan was..

Maar ik was dapper.. Ik besloot om te blijven staan.. het was een risico maar ik had niet zo gek veel keus.. de Olifant naderde op een paar meter en was zeer geïnteresseerd in het kleine autootje en die gek die ermee in het Krugerpark durfde te rijden..

Ik moet eerlijk zeggen, ik had al het ea mee gemaakt met de dieren van Afrika en ik ben niet zo gauw angstig maar dit was wel heel spannend. De Olifant kwam steeds dichterbij gelukkig geen enkele teken van agressie en dat gaf mij de moed om te blijven staan.

En wat schetste mijn verbazing.. op 50 centimeter afstand liep hij gewoon langs mij en mijn kleine autootje.. Hij keek niet op of om.. Ik gaf gas en weg was ik.. met een adrenaline van hier tot Tokyo.. Ik weet niet meer hoe ik verder het park uit ben gekomen maar ik heb het schijnbaar op tijd gehaald..

De les geleerd deze dag: Nooit meer met zo’n klein autootje het Krugerpark in…

Pieter Blaak