Lokale bevolking van Zuid-Afrika. Net zo Divers als het land zelf.

Lokale bevolking Zuid-Afrika

Lokale bevolking Zuid-Afrika. Dat is en wordt een heel verhaal..

Pieter Blaak September 2020

De Zuid-Afrikaanse bevolking is net zo divers als Zuid-Afrika zelf en mischien nog wel meer dan dat. Even een kleine opsomming: 11 officiele talen en van elke taal diverse dialecten. (die elkaar niet verstaan net zoals een fries en een limburger). Diverse bevolkingsgroepen: Zwart (ja wij zeggen gewoon zwart hier in Zuid-Afrika. Dat doen de donkere mensen zelf ook en daar is helamaal niets mis mee hier. zo begrijpen wij elkaar tenminste). Wit (Ja dat zijn de blanken). Gekleurd (Dat zijn de gemixte mensen van Zwart en Blank van honderden jaren geleden). Indisch (Dat zijn mensen uit India). En nog wel een paar andere kleinere groeperingen. Die laat ik even buiten beschouwing anders wordt het allemaal veel te ingewikkeld.

Locale bevolking Zuid-Afrika

Cultuur blijft

Iedereen heeft zijn eigen cultuur

Lokale bevolking Zuid-Afrika Stammen

Even een korte inleiding. Ik woon al lang in Zuid-Afrika. Ik ben het land kris kras door geweest. Zowel op eigen gelegenheid als met mijn reizigers. Ik ken en begrijp Zuid-Afrika inmiddels heel goed. Maar Zuid-Afrika snappen… Dat zal wel nooit gebeuren. Dit is een artikel over de verscheidenheid. De cultuur en zijn vele verschillen daar ga ik een andere keer een artikel aan wijden want anders wordt dit een boek van 2000 pagina’s vrees ik. Dus min of meer hou ik het wat algemeen ok?

Groeperingen in Zuid-Afrika

Elke groepering bestaat weer uit een eigen diverse groepen. Ik noem het maar een stam in dit artikel om het duidelijk te houden. En Ja ook de blanke mensen hebben hier een stam. De donkere mensen dat weet jij waarschijnlijk wel. Dat is algemeen wel bekend. Maar er is meer. Veel meer.

Ik ga dit ook even een klein beetje opsommen

Zulu, Sjangaan, Xhosa, Tsonga, Pedi, Swazi, Sutu, Venda, Badubela, Modjadji, Bapedi, Ndebele, Basotho, Afrikaner, Engels enzovoort, enzovoort. Te veel om op te noemen. Zelf ik kan ze ook niet zo een twee drie allemaal opnoemen. Ik schrijf dit uit mijn hoofd en heb helaas niet de tijd om alles tot in de perfectie uit te zoeken. Sorry..

Zuid-Afrika talen en dialecten

Daarnaast hebben wij in Zuid-Afrika zoveel talen en dialecten wat het ook nog eens allemaal extra lastig maakt. Vergeet niet dat, bijvoorbeeld een Tsonga persoon geen barst snapt van de Taal van iemand die Venda spreekt.. Het is net als Engels en Chinees. Die begrijpen elkaar ook niet. Ook onderling is het een verrasing. Bijvoorbeeld Sjangaans heeft ook meerdere dialecten. Het kan dus gebeuren dat twee mensen van dezelfde stam ook nog eens moeite hebben om elkaar te begrijpen..

Locale bevolking Zuid-Afrika

The Rainbow Nation

Wat een mix van mensen

Lokale Bevolking Zuid-Afrika, daar gaan we:

Heb jij enig idee wie de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika zijn?

Nee? Dat dacht ik wel. Heel kort maar krachtig…. Die bestaat niet meer.. Die zijn allemaal uitgemoord… Eerst kwamen de Portugesen aan land in de Kaap en die zijn begonnen met het afknallen van iedereen die ze tegen kwamen.. De Portugesen waren al 200 jaar eerder in de Kaap dan wij Nederlanders. Wist jij dat? De Portugesen zijn er niet lang geweest en hebben destijds de wereld in geholpen. Vaar met een grote boog om de Kaap heen. Het is daar te gevaarlijk. Te veel gevaarlijke dieren, mensen en allerlei andere redenen werden aangewend om iedereen destijds maar uit de Kaap te houden.

200 honderd jaar later hadden wij Nederlanders zoiets van… “Nou we gaan toch maar even kijken daar want we zijn toch echt wel een tankstation nodig voor onze schepen naar West Indie” Zo gezegd zo gedaan. Wij Nederlanders aan land en het eerste wat wij daar gingen doen? Juist.. afschieten alles wat wij tegen kwamen…

Oorspronkelijke Lokale bevolking van Zuid-Afrika uitgemoord…

Dus wat deden wij? Juist de rest van de oorspronkelijke bevolking uitmoorden. Beste mensen uit Nederland.. Wat wij destijds in Zuid-Afrika hebben gedaan.. Dat is niet echt lekker. De oorspronkelijke bewoners waren de Koi people. (Hottentotten). Een aantal San people. Degene die zich in leven hebben gehouden en ons Nederlanders heeft overleefd zijn gevlucht naar de woestijn. Wat tegenwoordig Namibie is. (een heel klein groepje woont nog binnen de landgrenzen van Zuid-Afrika) Voornamelijk in de kalahari. Ver weg van de rest van Zuid-Afrika. En dat willen ze graag zo houden. Zou ik ook doen trouwens met zo’n geschiedenis.

Lokale bevolking aangekomen in Zuid-Afrika

Om een lang verhaal wat korter te maken. De oorspronkelijke inwoner van Zuid-Afrika bestaat dus niet.. Iedereen die in Zuid-Afrika woont stamt af van iemand die ergens ooit is aankomen lopen cq geimigreert van waar dan ook naar Zuid-Afrika. Dat wist jij niet he?

Locale bevolking Zuid-Afrika

San People

Bijna volledig uitgemoord..

Lekker volkje zijn wij Nederlanders toch vindt jij niet?

Vandaar dat er tegenwoordig zoveel verschillen zijn. En zoveel stammen en de bijbehorende oneenigheden en af en toe problemen. Het is een beetje zo van: Deze stam kan niet overweg met die stam. Die stam is vriendjes met deze stam en samen moeten ze niets hebben van die andere stam.. En ga zo maar door. En neem van mij aan.. Hun achtergrond: waar ze ook vandaan komen en hoe lang het ook is geleden. Dat vergeet een Inwoner van Zuid-Afrika nooit.

Boeren bevolkings groep en Engelse bevolkingsgroep in Zuid-Afrika

Wist jij dat ook de blanken twee heel duidelijke groepen hebben? De Hollanders (de Boeren) en de Engelsen? De Boeren zijn trouwens niet alleen Hollanders maar ook Duitsers, Fransen, Denen, en meerdere niet Engelse inwoners destijds van Zuid-Afrika. Kortom de Afrikaners van niet Engelse afkomst en de Afrikaners van Engelse afkomst.

En vooral de tegenwoordige Boeren kunnen de Engelsen nog steeds wel afschieten. Dit is echt verschrikkelijk. Die gaan echt niet bij elkaar in een restaurant zitten. Ik leg even kort uit hoe dat komt. Ik weet niet of je wel eens hebt gehoord van de Boeren oorlog? Nou. Rond 1900 is er hier in Zuid-Afrika een Boeren oorlog geweest. (Vlak daarvoor de eerste Boeren oorlog, maar die sla ik nu even over). Dit was een oorlog tussen de Boeren en de Engelsen. Ookwel de Anlo Boer War genoemd.

De Boeren hadden destijds min of meer twee landen (Oranje Vrijstaat en Transvaal). Destijds zaten de Engelsen voornamelijk in de Kaap en Kwazulu Natal. En toen kwam het… Er werdt goud gevonden in Transvaal in de Rand (Tegenwoordig Johannesburg).Daar hadden de Engelsen wel oren naar en zijn begonnen met de Boeren lastig te vallen zeg maar. De Boeren mochten niet te rijk worden want dan werd het toch wel erg lastig voor de Engelsen in Zuid-Afrika.

Concentratiekampen in Zuid-Afrika

De Engelse troepen overmacht was enorm. Steeds meer troepen werden aangevoerd uit Engeland en toch konden ze nog steeds niet winnen. Honderduizenden zelf kwamen per schip binnen. De Hollanders voerden min of meer een soort van verstop en sla toe oorlog. (Zoiets als in Vietnam tegen Amerika). En ze hadden de beschikking over een briljante Generaal (Jan Smuts) en de welbekende President (Paul Kruger). De Engelsen hebben toen ze er achter kwamen dat ze waarschijnlijk nietgingen winnen… (Paul Kruger was de President van Transvaal voor degene die het niet weten) (Jan Smuts heeft zelfs het begin van de constitutie van de Verenigde Naties geschreven hier in Zuid-Afrika)

Alle vrouwen en kinderen van de Boeren die ze konden vinden opgepakt en in kampen gestopt. (Juist de Engelsen zijn de uitvinders geweest hier in Zuid-Afrika van de concentratie kampen). Heel veel vrouwen en kinderen zijn daar gestorven en dat hebben de Boeren tot op de dag van vandaag de Engelsen nooit vergeven. In een later Artikel zal ik daar wat meer over schrijven. maar dat is voor een volgende keer.

Ook de Engelsen waren niet echt lekker bezig destijds

Boeren oorlog

Boeren Oorlog

Zuid-Afrika

Lokale Bevolking Zuid-Afrika donkere Stammen

Nu wordt het pas echt ingewikkeld. Ik hou het even bij de hoofdgroepen, anders gaat het te ver.

Alle donkere mensen zijn ooit in Zuid-Afrika beland. Via verschillende routes welliswaar maar geen enkele huidige stam is van oorsprong Zuid-Afrikaan. Op hoofdlijnen zijn er twee routes geweest. Heel plat gezegd linksom (via Namibie, Botswana zeg maar) of Rechtsom (via Zimbabwe, Zambia, Malawi en dergelijke). Let op ik praat wel over honderden zoniet duizend jaar geleden. Deze groeperingen zijn ooit een keer afgezakt naar Zuidelijk Afrika. En dat minder lang geleden dan dat jij zou denken. De donkere bewoners van Zuid-Afrika komen dan ook zo goed als allemaal uit midden Afrika. (De eerste donkere bewoners van Afrika kwamen uit Sudan en Somalie trouwens.. Het waren vluchtelingen voor de Egyptenaren die ze als slaven oppakten toen ze destijds daar de piramides gingen bouwen). Volg je het nog?

Locale bevolking Zuid-Afrika

Tsonga Dance

Tsonga people

Elke stroom van mensen import hebben weer sub stammen gevormd waar tegenwoordig de Zulu, Khosa en dergelijke uit voort zijn gekomen. (De Zulu’s zijn gevormd door Shaka Zulu “de Napolion van Afrika” destijds. Ook dit verhaal bewaar ik voor een ander artikel ok). En aan de andere kant zijn de Venda, Ndebele en dergelijk uit voort gekomen. Je begrijpt wel het is min of meer hetzelfde als een Duitser naast een Fransman op de camping zetten. Dat gaat ook niet werken vrees ik. Hier ga ik ook nog een Artikel aan wijden denk ik. Als ik er zo over nadenk is er heel veel over te vertellen.

Mensen uit India in Zuid-Afrika

En dan hebben wij in Zuid-Afrika nog een hele grote groep Indische mensen. Uit India (dus niet uit indonesie). Hun voor ouders zijn destijds door de Engelsen uit India gehaald om in Zuid-Afrika op de plantages te werken. Nu vele jaren later zijn hun nakomelingen een groepering in Zuid-Afrika. Wist jij dat de grootste concentratie van mensen uit India in Zuid-Afrika is? Durban daar zitten de meesten. Ook vlakbij Johannesburg (Lenesa) daar is ook een enorme concentratie. Verder zijn ze behoorlijk door het land verspreid. Je vindt ze dan ook echt in alle hoeken en gaten van Zuid-Afrika.

Kleurlingen in Zuid-Afrika 

Dan hebben wij nog de kleurlingen. Ook dit is weer een aparte bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. Dit zijn de nakomelingen van voornamelijk Nederlandse mannen die zich destijds in de Kaap hebben gemixed met donkere vrouwen. Toen de Hollanders in de Kaap ariveerdern (Het Jan van Riebeek verhaal) waren het alleen maar mannen en ja.. dan gebeurt er wel eens wat. Inmiddels zijn er een paar miljoen kleurlingen. En het gekke is deze groepering houdt het voornamelijk bij zichzelf. En inmiddels hebben ze een eigen status (officiele bevokings groep in Zuid-Afrika)

Kleurlingen

Kleurlingen

Ook een bevolkings groep

Multi Culturele Samen Leving is Zuid-Afrika

Echter vanwege deze enorme diversiteit is er geen enkele groep die een meerderheid heeft in Zuid-Afrika. En dat is de reden dat iedereen toch vreedzaam naast elkaar leeft. En dat met al deze verschillende talen, achter gronden en gebruiken. Ongeloofelijk toch? Ik denk ook wat helpt dat iedereen inmiddels zover is van leven en laten leven. Zich niet druk maakt om wat voor godsdienst jij aanhangt. (over grote meerderheid in Zuid-Afrika is op de een of andere manier Christelijk trouwens)

Het voorbeeld van een multi culturele samenleving is Zuid-Afrika

Het kan dus wel. Samen leven met andere mensen uit andere landen en met andere gebruiken. Ik denk dat menig land hier iets van kan leren.

Zoals gezegd zal ik ook een en ander wat meer diepgasnd schrijven over de verhoudingen tussen stammen en de andere Lokale bevolking van Zuid-Afrika. Dit zullen dan meerdere artikels worden. Er val heel veel over te vertellen.

Pieter

Wil je meer weten of heb je vragen? Jij kunt mij altijd benaderen. Geen probleem. Ik sta jou graag te woord.

Wil jij meer lezen over Zuid-Afrika. Ik heb meer Artikels geschreven en ben bezig met een verzamel plaats. Dit wordt steeds meer uitgebreid op deze Zuid-Afrika Blog. Hier vindt je de al geplaatste artikelen en verhalen.

Heb je zoiets van “Met deze meneer of zijn bedrijf wil ik wel een keer een Zuid-Afrika reis of Safari maken.

Dan vindt je hier een overzicht van onze Ntshava Safaris websites.

Deel deze post op jouw sociale media als jij wilt