Lekke band in het Krugerpark

Ik denk een jaar of 3 geleden had ik een safari door het Krugerpark ingepland gekregen op het laatste moment. Geen probleem. En ik verschoof een paar dingen in mijn agenda want als ik een safari kan doen..

Dan gaat alles aan de kant. Ik ga op safari no matter what. 4 gasten uit Nederland. Geen probleem ik doe het graag. De volgende morgen rond een uur of 5 stond ik bij hun verblijf klaar om ze mee te nemen op een volle dag Krugerpark.

De route die wij zouden nemen hebben wij samen een beetje afgestemd en om kwart over vijf zijn we op pad gegaan. Een half uurtje later reden wij de poort door en het Krugerpark binnen. Lekker op tijd om veel te kunnen zien.

De vroege ochtend is vaak het beste moment om op safari te gaan omdat het dan een drukte van belang is in de dieren wereld. De nacht dieren gaan bijna slapen en de dag dieren zijn net wakker. Met andere woorden het is hunting time. En ja zoals iedereen hoop je daar op om daar wat van mee te krijgen.

De te nemen route vandaag was grofweg. Via Orpen Gate naar binnen, via de dirtroad (gravelweg) naar Bobiaanskrans en van daar via de hoofdweg naar Satara voor lunch, Na de lunch naar Olifants en via de oude Olifants road naar het uitzichtpunt aan de grens met mozambique. Ik kan nu zo even niet op de naam komen. Maar grofweg dat was het plan.

Eigenlijk ging het erg lang erg goed. In de ochtend hadden wij al voor 11 uur 4 van de Big 5 te pakken en heel veel andere goede sightings gehad. Van een grote kudde Olifanten. Ik schat ongeveer een dikke 120 grote en kleine dieren.

En een hele mooie hyena, een luipaard, drie Neushoorns en een wat kleinere kudde buffels. Rond de 60-70 stuks. Heel veel maar dan ook heel veel giraffen, gnoe’s en zebra’s. Maar geen leeuwen.. Tenminste nog niet.

Na 11 uur was er niet zoveel meer loos en leek het wel of alle dieren plotseling waren verdwenen op wat kleine vogeltjes na. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik niet zo’n vogel man ben. Ja de grote die vindt ik erg gaaf. Zoals de Vecht arend en de Visarend en zo zijn er nog wel een paar.

Ze moeten wel een beetje spanwijdte hebben anders heb ik er niet zo veel mee. Ik weet en verteld mijn gasten ook altijd dat er ruim 500 verschillende vogels soorten voorkomen in het Krugerpark en ik ken er een redelijk aantal herkennen en er een leuk verhaaltje over vertellen.

Maar doe mij maar groot wild en het liefste grote katten. Leeuwen, Cheetah, Luipaarden daar ga ik voor. Een grote oude mannetjes olifant en een groep wilde honden zijn ook niet te versmaden. Maar er gaat niet boven de grote katten.

Na een uurtje in het niets te zijn rondgereden en niets noemenswaardig te hebben gespot hebben wij besloten om naar Sarara te gaan voor een beetje een vroege lunch. Zo gezegd zo gedaan.

Na de lunch was iedereen vol goede moed om alsnog een paar leeuwen te gaan vinden. In de tussentijd dat mijn gasten aan het eten waren heb ik een beetje rond gevraagd aan de collega rangers / gidsen die ook met hun gasten een stop in Satara hadden ingepland. Wat bleek… ze hadden allemaal leeuwen gezien.. Geen een uitgezonderd..

Behalve ik met mijn gasten.. Maar de goede tip was.. Wij hebben domweg de verkeerde route gekozen en er werd mij exact uitgelegd waar ik naar toe moest om een grote groep Leeuwen te zien die al een tijdje op dezelfde plaats waren.

Nou moet jij weten dat Leeuwen overdag niet echt veel uitspoken en meestal uren lang op dezelfde locatie doorbrengen. Als ze ‘s morgens om 10 uur gezien worden op plek A dan kun je er vrij zeker van zijn dat rond een uur of twee drie in de middag ze er ook nog zitten.

Ik met mijn gasten overleggen.. Change of plans.. Achter de leeuwen aan of vasthouden aan de route naar Olifants. Nou het was simpel. Leeuwen! Wij gaan voor de leeuwen. Ik blij, want om eerlijk te zijn. Olifants is een rot eind rijden en je moet ook nog terug.

En leeuwen zien blijft altijd een ervaring. Dat verveeld nooit. Je herinnerd je pas telkens weer hoe groot zij zijn als je ze weer ziet. Een mannetje kan wel 250 kilo worden in de kracht van zijn leven. 250 kilo leeuw!

De weg was goed uitgestippeld en ik ben erg goed bekend in deze regio. Ik mag wel zeggen dat het Krugerpark niet zoveel onbekende plekjes meer voor mij heeft. Wij op stap en rijden maar. Over de gravelwegen naar de aangewezen locatie.

Niet veel dieren te zien het eerste stuk maar dat maakte ons niets meer uit. Wij hadden al heel veel gezien en ja wij gingen tenslotte voor de leeuwen en dan moesten wij nog een stukje. Jij moet weten het is best ruig terrein heir en daar in het Krugerpark en de wegen zijn na de regens nou niet echt om over naar huis te schrijven.

Zo ongeveer aangekomen op de aangewezen plaats.. Niets te zien.. Geen leeuwen.. Dat betekende dat ze net weg waren en aan het rondstruinen waren. En mijn gevoel zei.. Heel dichtbij. Wij zijn heel dichtbij.

Er bewoog niets en er was niet veel geluid meer te horen van andere dieren en dat zei mij genoeg. Wij zijn in de buurt en wij gaan niet weg voordat wij deze leeuwen hebben gezien. Nou moet jij weten dat mijn auto een grote 4×4 is met een reserveband achter op en ik kan je verzekeren hele grote en vooral zware wielen.

Dit gezegd hebbende kun jij je voorstellen als jij een lekke band hebt.. Joh dan ben je effen bezig om die te verwisselen.

Wat denk je.. Ik wil weer gaan rijden.. Band plat.. Rechts achter.. Ik vergeet het nooit meer. En nu.. Eruit om te gaan verwisselen.. Met een grote groep leeuwen erg vlakbij die ik niet kon zien.. Wat ga ik tegen de gasten zeggen.. Een achterband kost iets van 600 euro..

Doorrijden betekend nieuwe band kopen.. Ik heb mijn gasten eens goed bekeken en geprobeerd in te schatten wat zij zouden gaan doen als ik uit de auto zou stappen om de band te gaan verwisselen.. Zouden zij goed om zich heen blijven kijken en mij op tijd waarschuwen.. Zouden ze kalm blijven..

Nou nee.. Ik zag het niet zitten en besloot om mijn dure achterband maar kapot te rijden en ging op weg naar de eerste de beste rangerpost of picknick plaats die ik maar kon vinden. Een ritje van ongeveer een half uur..

De band kapot tot daar aan toe maar ik had niet zoveel trek om ook de velg te gaan verliezen.. Langzaam aan hobbelen dus. Ik kan jou verzekeren met een lekke band rijden, heel langzaam, in een heet Krugerpark met leeuwen erg vlakbij dat is best spannend. Ook voor mijn gasten, die hebben wat te vertellen als zij terug zijn op hun lodge.

Na niet gek veel oponthoud en toch nog redelijk snel bereikten wij de picknick spot. Ik snel uit de auto en kijken naar mijn velg. Gelukkig die was nog ok. Ik begon mijn reserveband van de achterkant te schroeven en toen zag ik het.. Leeg.. Mijn reserveband was leeg.. Daar stond ik.. Midden in het Krugerpark met twee lekke banden..

Wat ga ik tegen de gasten zeggen.. Oei.. Dit is niet leuk..

Maar de redding was dichtbij. De bewaker van de picknick spot was met de auto.. Ik heb hem zo gek gekregen om helemaal terug naar Satara te rijden en mijn band daar op te pompen bij de benzinepomp die bij Satara is.

Terug rijden naar ons zodat ik hem kon monteren en daarmee te weten dat deze vriendelijke meneer.. (Niet dus..) Over uren ging maken.. Maar hij ging het doen. Zo gezegd zo gedaan, wij wachten.. En wachten.. En nog meer wachten.. En.. Ja daar kwam hij met een vol gepompte reserveband. Pff.. Maar ja hij was leeg, en hoe lang zal hij het volhouden.

Wij moesten nog een heel eind naar de uitgang. Als de sodemieter gemonteerd. Gasten in de auto gepropt en zo hard als ik het maar aandurfde rijden om de uitgang te en op tijd maar ook zonder problemen te halen.

Nu moet jij weten dat er een maximale snelheid is in het Krugerpark van 40 en 50 kilometer per uur. Nou ik kan jou verzekeren. Daar ging ik dik overheen. En ja wij hebben het gehaald zonder problemen. Iedereen blij en een spannende dag gehad.. En ik.. 600 euro lichter..

Pieter Blaak