Corona, Covid-19 in Zuid-Afrika. Hoe is het nu in Zuid-Afrika. Wat is er gebeurd en hoe staat het er nu voor? Waren er problemen? Welke? En wat is er gebeurd de afgelopen maanden. Wat zijn de problemen voor een Zuid-Afrika reis organisatie en Safari bedrijf als je afhankelijk bent van reizigers uit het buitenland.

Pieter Blaak September 2020

Het Corona (Covid-19) verhaal in Zuid-Afrika

Corona (Covid-19) Zuid-Afrika. Even voor de goede orde. Dit artikel over Corona (Covid-19) is geschreven 7 maanden na het begin van Corona (Covid-19) crisis in Zuid-Afrika. Het begon in Zuid-Afrika met enkele gevallen tot aan op de hoogste piek nummer 5 in de wereld. En nu gaan de grenzen weer open en is de Lockdown min of meer al beeindigd. Op dit moment van schrijven 20 September 2020 hebben wij in Zuid-Afrika landelijk een recovery rate (genezen mensen) van 89,4% (wereldwijd gemiddelde is 64%) een relatief erg laag sterfte cijfer van Corona (Covid-19) in Zuid-Afrika en de meeste van de 9 provincies zijn er inmiddels zo goed als vanaf. Terwijl Europa weer omhoog schiet..

hier vindt je op deze betrouwbare overheids website de laatste stand van zaken.

Zuid-Afrika Corona (Covid-19)

Corona in Zuid-Afrika

Nationale ramp…

Zuid-Afrika is denk ik een goed voorbeeld hoe het mogelijk kan zijn om Corona (Covid-19) niet jouw land kapot te laten maken.

En dat met hele beperkte middelen.

Ik woon in Limpopo Province (Die waar ook het Kruger Park is) en wij hebben nog iets van 500 actieve Corona (Covid-19) gevallen over op een bevolking in mijn provincie van bijna 6 miljoen. Niet slecht toch? Vandaar dat Zuid-Afrika naar Level 1 gaat morgen de 21e September en per 1 Oktober 2020 mogen reizigers uit diverse landen weer Zuid-Afrika bezoeken. Dus hopelijk ook jij!

De dagelijks nieuwe Corona (Covid-19) gevallen in Zuid-Afrika zijn (op dit moment) lager dan in Nederland. Zuid-Afrika heeft 58 miljoen inwoners en Nederland heeft er ongeveer 17 miljoen. Ik bedoel maar, trek de vergelijking. Zuid-Afrika heeft het erg goed gedaan. Hier gaat het rap naar beneden. En hoe gaat het bij jullie op het moment?

Het was heel erg zwaar. Ik zou zeggen lees het onderstaande verhaal maar als je daar geintereseerd in bent.

Ons Corona (Covid-19) Verhaal in Zuid-Afrika. Ntshava Safaris

Ik weet echt nog heel goed als de dag van gisteren. Hoe het begon in Zuid-Afrika in begin Maart van dit jaar. Terwijl corona iets was, waar we inmiddels wel van gehoord hadden. Maar helemaal niet mee bezig waren. Van Cocid-19 hadden wij helemaal nog nooit gehoord. Daardoor in begin Maart deden wij er eigenlijk allemaal wel een beetje lacherig over Corona. En dat vaak ook met onze reizigers. Corona (Covid-19) in Zuid-Afrika hier bij ons? Onvoorstelbaar. Het was ver weg was. In Landen waar wij niet zo veel mee van doen hebben, en die voor ons als bedrijf en als mens niet zo gek veel betekenis hebben. Denk aan China en dergelijke. Wisten wij veel.

Daar maakten wij dan ook behoorlijk grapjes over. Zo van als iemand een hoest aanval had of een keer nieste.. Oh jij hebt Corona ! Dan ga dan maar even zitten en we zien jou over een half uurtje wel terug. Ik denk dat wij niet de enigste waren met dit soort flauwekul. Wat wisten wij op dat moment..

Hoe Corona (Covid-19) een begrip werd in Zuid-Afrika

Ik was op reis met gasten en de berichten druppelden langzaam binnen. Over besmettingen, over gevaar en omdat het toch wel eng begon te worden kwam er wel wat besef. Dit kan goed mis gaan. Ongeveer halverwege Maart 2020 was dat.

Ik denk nog geen week later. Toen begon het. Daar kwamen de berichten binnen. De een na de ander. En kreeg ik de berichten dat reizigers terug naar de luchthaven wilden want hun thuisblijvers eisten dat ze weer naar huis kwamen. Mijn reizigers gingen over twee dagen naar huis. Dus die vonden het wel spannend allemaal maar maakten zich niet erg druk. Nederland had een probleem en dat probleem werd samen met Zuid-Afrika ons probleem… Wij hadden zoiets van “Okey” “Uh” en nu.. In de tussentijd hadden wij nog een aantal groepjes ergens in het land aanwezig.

De volgende dag kwam onze president op TV met een aankondiging werd bekent gemaakt. Er is Corona (Covid-19) in Zuid-Afrika… Iedereen, waar we ons allemaal ook bevonden zat voor de TV. Ik zat voor de TV met mijn gasten ergens in de bush. Wij wachten dan ook samen vol spanning af. Het oorspronkelijke tijdstip was 18.00 uur. Om 18.00 uur niks, 19.00 uur niks, ook om 20.00 uur leek er niets.

Jah even later er was iets op beeld met de melding. De President is onderweg.

Daar kwam de Corona (Covid-19) Klap voor ons als bedrijf en voor Zuid-Afrika

Met een zeer ernstig gezicht en je kon haast de paniek op zijn gezicht lezen kondigde onze president: Cyril Ramaphosa. De staat van Disaster af voor Zuid-Afrika. Zuid-Afrika ging volledig op slot binnen een paar dagen. Het is nu bij mij zo even niet meer bekend hoeveel dagen er tussen zaten maar het waren er echt niet veel.

Corona (Covid-19) had de wereld in zijn greep en koste wat het kost moest Zuid-Afrika zich hier tegen beschermen. Het leek wel een verklaring van “wij zijn in oorlog”. En daar keken wij elkaar aan en dachten allemaal hetzelfde: Ja.. het zal wel en nu dan..

Reizigers optrommelen van diverse reizen en naar de luchthaven

Ons bedrijf moest binnen twee dagen ervoor zorgen dat iedereen die met ons op reis was in Zuid-Afrika bij de luchthaven van Johannesburg terecht kwam. Dat deze een vlucht konden regelen en dat ze terug naar huis konden. Chaos alom. Het Corona (Covid-19) besef kwam langzamerhand binnen bij iedereen. Onze reizigers terug naar huis. En wij. Ook terug naar huis om alles te laten bezinken. Met geen idee wat te doen.

Vanaf 26 Maart 2020 Zuid-Afrika in complete lockdown. Wat betekent dit nu voor ons? Hoe gaat het nu voor als persoon? Prive? Het bedrijf? Werk? En vooral wat gaan wij doen met het bedrijf? Er komt nu een storm op ons af wat niemand ooit had kunnen verzinnen. Toch maar even de verzekering bellen dacht ik al vrij snel.

De hardste lockdown ter wereld in Zuid-Afrika

De dag voordat de harde lockdown inging vergeet ik nooit meer. Via sociale media en allerlei andere kanalen kwam binnen dat de soldaten in enorme collones over de wegen aan het rijden waren. Richting steden, gebieden, provincies en noem maar op. Allerlei Filmpjes verschenen er, en het leek wel een begin van oorlog..

Daar kwam de volgende aankondiging.

De predident weer op TV. Vanaf middernacht is Zuid-Afrika in een State of Disaster tot onbepaalde tijd. Het leger was opgetrommelt samen met de politie om dit te handhaven. Nou inderdaad de volgende morgen.. Op elk kruispunt soldaten. Politie patroelljes rondrijden over alle wegen en in alle straten.

Corona (Covid-19) Zuid-Afrika

Corona…

Zuid-Afrika in lockdown

Wij mochten niets meer:

1: Ons huis uit (ons eigen terrein niet meer af) zonder geldige reden. Dit was of voor medische doeleinden of boodschappen doen. Zelf jouw hond uitlaten was verboden.

2: Ja hoor, vanaf nu mondkapjes verplicht ten alle tijden (eigenlijk ook in huis maar dat is niet te doen kan ik je vertellen)

3: Alle winkels behalve sommige supermarkten per direct gesloten

4: Alle bedrijven per direct gesloten

5: Vanaf nu alle vormen van transport verboden (Taxi, Auto, noem maar op)

6: Grenzen volledig op slot “Alles”

7: Enzovoort.

Niks mocht meer, geen enkele activiteit en de Soldaten en politie waren op straat om dat te handhaven.. Zoiets had ik nog nooit mee gemaakt. Op het ene van de andere dag lagen alle activiteiten stil, Zowel prive als zakelijk. Dit is een hele rare gewaarwording.

Daar zit je dan met je goede gedrag en het Corona (Covid-19) verhaal.

Vanaf het eerste begin je het nieuws te volgen van minuut tot minuut. Corona (Covid-19) Wat is dat? Hoe erg is het nou? Waarom moeten wij in Zuid-Afrika in een lockdown van deze orde terwijl wij maar een klein aantal gevallen hebben in de Kaap.. Dat is toch wel 1800 kilometer bij mij vandaan. De eerste dagen heb je zoiets van. Ach zo lang zal het niet duren. Als je naar andere landen kijkt dan is het niet zo erg. Bij jullie in Nederland waren er al vele duizenden gevallen in een behoorlijk korte tijd. Wij nog geen 1000 landelijk.

Dus ik dacht… Ach een paar weken en het is wel weer klaar.

Dat bleek anders.. niet dus..

Onze toekomstige reizigers begonnen ons emails te sturen met berichten van. Sorry maar wij kunnen niet komen en wij moeten / wij willen onze reis graag uitstellen. Kan dat? Ja uiteraard kon dat. Daar waren wij toch wel een tijdje zoet om alle toekomstige reizen door te schuiven naar een nog nader te bepalen tijdstip. Zo gezegd zo gedaan. Geen probleem.

Toen begon het..

Vanuit de Kaap kwamen de berichten binnen. Duizenden nieuwe gevallen.. oplopend met duizenden per dag. Echt heel snel tot iets van 70.000 op dat moment. (In de Kaap uiteindelijk gegroeid tot 105.000)Dan krap je je toch wel even achter je oren van “Oeps, dit is niet best.. Op dat moment hadden wij nog geen echt gevallen in andere delen van Zuid-Afrika. Welke kant gaat dit op?

Note: Op dit moment van schrijven heeft de Kaap nog iets van 2000 actieve gevallen over. De rest is genezen en enkelen zijn helaas overleden. De Kaap en vooral Kaapstad was de eerste provincie met een enorme piek maar ook verweg de eerste provincie die het onder controle had en waar Corona (Covid-19) met enorme stappen werd verdreven.

Het duurde niet echt lang en elke provincie kreeg gevallen van Corona (Covid-19). Een aantal provincies waarvan sommige heel veel en een aantal niet echt veel zoals Limpopo waar ik woon. Bij ons is het nooit echt tot een ramp geworden. Ik geloof op zijn hoogte punt iets van 13.000 gevallen. Kwazulul Natal (vooral Durban) werd het tweede epi centrum. Al vrij snel kwam de Oost Kaap (Port Elisabeth) en daarna heel snel naar Gauteng (Johannesburg, Pretoria) tot een aantal van 650.000 +… . Wij hebben een probleem..

In de greep van Corona

Het hele land in de greep van de Corona (Covid-19) angst. Hoe gaat Zuid-Afrika dit aanpakken en overwinnen.. Level 5.. Een ramp. verheugen op Level 4 (iets beter) en het idee hebben dat het de goede kant op gaat.. Toen werd het Level 4.. Iedereen was hiermee heel gelukkig maar eigenlijk betekende dit nog steeds hetzelfde als Level 5… Naar Level 3! Jah het gaat lukken… Nou dat duurde verrekte lang die Level 3.. Daarna gingen wij met zijn allen naar Level 2.. Dat was een verademing.. Het leven werd weer een beetje normaal. We konden weer rondrijden en shoppen. Het level lijkt vrij aardig normaal weer. Zuid-Afrikaanse grenzen zijn nog dicht maar al met al niet slecht gedaan dacht ik zo.

Daar zijn we nu, 7 maanden Corona (Covid-19) later in Zuid-Afrika

Afgelopen week kwam er een president op TV met een blij gezicht. Zuid-Afrika gaat per 21 September terug naar Level 1. Complimenten en mede leven van de president. Wij Zuid-Afrikanen hebben ons netjes gedragen over het algemeen en het ergste is voorbij. Yes! Onze vrijheid is weer terug (laten we hopen). En Internationale reizigers mogen bijna weer komen. Er wordt nog een lijstje opgesteld met landen die ons mogen bezoeken en waar wij naar toe zouden mogen. Het gaat echt de goede kant op. Het lijkt erop dat we een nieuwe kans krijgen. Dat gevoel heb je wel een beetje.

Level 1 eindelijk

Na 7 maanden (!) thuis zitten. In de Bush ver weg van de wereld met zijn Corona (Covid-19) en kapot vervelen schijnt het dat we weer aan het werk kunnen! Zuid-Afrika heeft het goed gedaan. Zuid-Afrika gaat naar Level 1. Ik heb heel veel respect gekregen voor onze president “Cyril Ramaphosa” en niet te vergeten de minister van gezondheid Dr. Zweli Mkhize” zonder deze twee toppers hadden wij er heel anders voor gestaan. Denk aan Brazilie. Mexico, India en niet te vergeten de US. Zuid-Afrika gaat het redden!

Zuid-Afrika in lockdown

Lockdown..

De strengste ter wereld

Corona (Covid-19) Zuid-Afrika

Corona (Covid-19)

Het gaat niet goed..

Wij gaan er absoluut weer voor! Op het moment nog met mondkapjes en Social Distance maar wij zijn er verder wel weer klaar voor.

Het was een strijd. en nu nog

Corona (Covid-19) heeft Zuid-Afrika en de rest van wereld behoorlijk in zijn greep. Ondanks alle moeilijkheden die wij in Zuid-Afrika hebben overwonnen en alle moeilijkheden die wij hebben gehad. Heeft de over grote meerderheid van de bevolking in Zuid-Afrika waar ze ook vandaan komen en wonen. Zich redelijk tot erg goed aan de voorschriften gehouden. Mede hierdoor staat Zuid-Afrika er voor zo als wij er nu voor staan.

Honger in Zuid-Afrika vanwege Corona (Covid-19)

Helaas heeft Corona (Covid-19) een enorme impact gehad op de economie van Zuid-Afrika. Verschrikkelijk maar helaas is er nu een tweede pandemie bijgekomen en die heet “HONGER” . En helaas heeft Corona voor heel veel banen verlies en inkomsten verlies uit het informele circuit gezorgd. met de nodige gevolgen helaas. Jij moet niet vergeten dat deze mensen in totaal iets van 30 miljoen in Zuid-Afrika leven van minder dan 1 euro per dag. Meestal dan vaak met een man of 5 van deze ene euro..

Honger door Corona

Honger

Zuid-Afrika heeft honger

Heb jij vragen naar aanleiding van dit Corona (Covid-19) artikel / verhaal dan kun je mij altijd een berichtje sturen. Geen probleem. Heb jij plannen en weet niet goed wat te doen. Geen probleem. Vragen staat vrij.

Pieter

Ga hier terug naar het artikelen / verhalen overzicht van deze Zuid-Afrika blog. Meer informatie over ons, onze reizen en in het algemeen vindt jij daar terug.

Laat je dan ook niet afschrikken, het is onder de knie en reis met ons door Zuid-Afrika!

Deel deze post op jouw social media als je vindt dat iemand er iets aan heeft.